BİZ OKUYALIM TÜRKİYE GELİŞSİN

2023-2024 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİZ OKUYALIM TÜRKİYE GELİŞSİN PROJESİ Proje Adı : BİZ OKUYALIM TÜRKİYE GELİŞSİN Proje Tanıtımı: Okulumuz öğrencilerinizin ve velilerinin boş zamanlarını okuyarak geçirmesini sağlamak okuma alışkanlıklarını geliştirmek. Öğrencilere ve topluma doğru örnek olmak. Toplumda farkındalık yaratmak. Okuduğunu anlamanın yollarını göstererek anlamlı okumaya kavratmak. Proje yöneticisi: Mehmet KURA Telefon ve mail adresi: 0535 232 7384 – mehmetkura55@gmail.com Projenin Başlatılma Gerekçeleri : İnsan için en kolay ve en etkili öğrenme yolu okumadır. İnsanlar, sahip oldukları bilgilerin %60’ını okuyarak edinmektedir. Gelişmiş ülke toplumları, günümüzde daha fazla okuma alışkanlığına sahip olmanın sağladığı avantajları bilim ve teknoloji alanındaki etkinlikleri ile göstermektedir. Bu bağlamda kişilerin düşünsel, yaratıcı ve özgüvenli yetişmelerinde okuma en etkili unsurdur. Okuyan ve sorgulayan öz güveni gelişmiş bireylerin çoğunlukta bulunduğu toplumların gelişmişlik düzeyinin okumayan toplumlardan daha yüksek olduğu birçok istatistik veri ile belirlenmiş durumdadır. Okuma alışkanlığı sağlıklı, zengin kişilikli, gelişmiş bir çocuk yetiştirmenin ve topluma iyi birey kazandırmanın en önemli gereklerinden biridir. Bu projenin başlatılmasının gereği, okuduğunu anlamayı geliştirici faaliyetlerle öğrencilerimizi yetiştirmektir. Projenin Amacı : Projemizin amacı Okulumuzda öğretmen ve öğrenci ve velilerin okuma alışkanlıklarını geliştirmek. Öğrencilerin okuduğu kitaplarını yorumlamalarını sağlamak. Ücretsiz ve kolay bir şekilde kitaba ulaşmalarını sağlamak Projenin Hedefleri: 1. Öğrencilerimizde okumaya dönük olumlu değişimler sağlamak 2. Evlerde atıl duran kitapları toplum yararına sunumunu sağlamak 3. İdareci, öğretmen, öğrenci ve velilerimizin kitap okumalarını sağlamak. 4. Toplum yararını düşünen, okuyan, sorgulayan bir nesil yetiştirmek. Proje çıktıları ve başarı ölçütleri: Projenin gerçekleştirilmesi durumunda elde edilecek çıktılar: 1.Öğrencilerin okuduğunu anlayarak yorumlayarak okumalarını sağlamak 2.Velilerimizin okumalarını sağlamak. 3.Evlerde ki atıl kaynaklar (kitaplar) toplum yararına sunulmasını sağlamak. 4.Okul tam anlamıyla bir kültür kurumu haline gelecek. 5.Öğrencilerimizin Eba kullanmasını artırmak. 6) Öğrencilerde olumlu davranışlar gelişecek. Projenin hedef kitlesi: Tüm öğrenciler, veliler ve öğretmenler.. Projenin işleyişi: 1-Okulunmuzun kütüphanesindeki kitap sayısı artırılacak. 2-Temin edilecek öncelikli çocuk eğitimi konulu ve güncel kitaplar okumaya sunulacak. 3-Velilerimize, öğrencilerimize bu kaynakları istedikleri gibi kullanabilecekleri bildirilecek. 4-Bu çalışmalar velilere duyurulacak. 5-İsteyen velilerimiz istedikleri zaman kitapları okuyup giderken yerine bırakabilecek. Ya da evine götürüp okuduktan sonra getirecek. ( kitaplar veliler tarafından özgürce alınıp okunup getirecek hiçbir evrak, imza istenmeyecek.) 6-İsteyen veli evindeki kitaplarla bu kitaplıkları zenginleştirecek. 7-Okuduğu kitabın en güzel cümlesini, özetini, kitabın anlatmak istediği düşünceyi kısaca EBA’da paylaşılacak. Bunu yapamayan öğrenciler okuduğu kitabı görselleyeyecek ya da özet formunu doldurup idareye teslim edecek. 8-Her hafta sonu haftanın okuyan öğrencisi seçilip ödüllendirilecek. 9-Her ay sonunda öğrenci dışında (idareci,öğretmen,veli, personel) biri ayın örnek kişi olarak seçilecek. Bu kişiye belge sunulacak. 6.Tahmini Zaman:Projenin Başlangıç Tarihi 23/10/2023 Bitiş Tarihi 31.05.2024 7.Tahmini Maliyet: 2500 TL. Alınacak kaynaklar bilimsel yayınlar özellikle çocuk ve eğitim konulu kitaplar için şehirdeki kırtasiyeler ve kitapçılardan destek istenip belirli yayın evlerinden kitap istenecek.. 8.İşbirliği yapılacak kurum ve kuruluşlar: 1.Okul aile birliği 2.Hayırsever vatandaşlar 3.İlçe esnafları 9.Kaynaklar: Okul aile birliği ve öğrenci velileri 10.Riskler: 1)Kitaplar iyi niyetli olmayan bireyler tarafından zarar görebilir. 2)Kaynak bulmada yaşanacak olumsuzluklar YENİLİKÇİ VE ÖZGÜN YÖNLERİ Bu proje; Öğrencilerin okuduğunu anlama beceriler artar ve okuma becerilerinin gelişimini sağlar. Okulun, okunan bir yer olduğunun algılanmasını sağlar. Veli, öğretmen ve personeli de okumaya teşvik eder. Öğrencilerin EBA’yı kullanma oranlarını artırılması sağlanacaktır. Özgün bir projedir.

Mehmet KURA Müdür Yardımcısı

Mevlüt ETYEMEZ Okul Müdürü